fbpx
slik får du din første jobb
Jobbsøker

Slik kaprer du din første fulltidsjobb

På jakt etter din første fulltidsjobb? Det er spennende å bli ferdig med skolen, men å kapre den første stillingen kan være utfordrende. Vi gir deg derfor våre beste tips for å komme inn i arbeidsmarkedet for første gang:

Anerkjenn dine styrker som nyutdannet

Som nyutdannet har du faktisk mange positive egenskaper. Du er sannsynligvis god på å sette deg inn i digitale systemer, og siden du er vant til å lære gjennom studiene, er du kanskje god til å tilegne deg ny kunnskap? Du er kanskje også mer oppdatert på den teoretiske delen av faget enn de som har vært ute i arbeidsmarkedet en stund. Trekk fram dine styrker som nyutdannet og vis til eksempler i søknadsbrev og intervju. Har du for eksempel måttet lære deg en ny programvare for et studentprosjekt? Da har du erfaring med å lære deg nye digitale systemer.

 

Start jakten på gode referanser

Vær åpen for flere muligheter. Arbeidsoppgavene i din første jobb trenger ikke å matche ønskene dine hundre prosent. Du skal nå lære om arbeidsmarkedet, og arbeidsmarkedet vil starte sin læring om deg. Vis kollegaene dine at du er arbeidsom, punktlig, fleksibel og lett å samarbeide med. En dårlig referanse kan være «make it or break it» for din neste jobb, så sørg for å samle gode referanser for framtiden hvor drømmejobben ligger og venter.

 

Kartlegg dine muligheter

Som jobbsøker er det fort gjort å begrense søket til ledige stillinger på finn.no og indeed.com. Hvilket firma vil du helst jobbe for – sjekk ledige stillinger på hjemmesidene. Noen tilbyr deg også å sende åpne søknader. Kjenner du noen som jobber i riktig bransje, har du noen i ditt nettverk som leter etter nye medarbeidere? Vær åpen overfor venner og bekjente, fortell høyt hva du er på jakt etter, våg å drømme litt høyt, men vær også en god lytter når andre forteller om sin jobb. Kanskje du vil trives i bransjer og stillingstyper som du ikke har tenkt på? Hvis du søker en jobb og får et nei bør du absolutt ta en telefon, be om en begrunnelse, og benytte anledningen til å forbedre din søknad ved neste anledning.

 

Sparringspartner

Det er ikke alltid enkelt å se alle muligheter på egenhånd, så sørg for å ha en sparringspartner i jobbsøkingen. Snakk med noen du stoler på og be dem lese gjennom CV-en og søknadsbrevet ditt. Be dem gjerne gi en fortrolig beskrivelse av hvordan du fremstår, hva du gjør inntrykk av å kunne. Om du ønsker en profesjonell sparringspartner kan du ta kontakt med et bemanningsbyrå og be om et møte. De kan identifisere dine styrker som kandidat, peke på egenskaper som gjør deg attraktiv, og kanskje presentere et jobbmarked du ikke har tenkt på.

 

Første steg mot drømmejobben

Veien til drømmejobben er gjerne litt lengre, men husk at dine første steg skal bringe deg i riktig retning. I din første jobb skal du sikre deg en god referanse og dessuten danne deg et bilde av hva som trigger deg til å gjøre en god jobb. Hvor viktige er arbeidsoppgavene, hvor viktige er kollegaene, hvordan takler du å ha en leder som stiller krav? Mange har gjort overraskende oppdagelser om seg selv i sin første jobb, så du går en spennende tid i møte. Lykke til i søkeprosessen!

 

Ønsker du å finne ut mer om hva vi i Jobzone kan tilby deg som er på vei inn i arbeidsmarkedet? Ta kontakt med ditt nærmeste Jobzone-kontor, eller søk på en av våre ledige stillinger.

Forfattere