fbpx
Uncategorized

5 grunner til å bruke arbeidsprøver når du ansetter

En arbeidsprøve med jobbsimulering øker sjansen for at du velger riktig jobbsøker.

Noen takler et jobbintervju bedre enn en arbeidsdag. En arbeidsprøve med jobbsimulering øker sjansen for at du velger riktig jobbsøker, spesielt når flere kandidater gjør gode intervju og ellers står likt.

Elin Bjørnerud Hagene er fagsjef rekruttering og utvelgelse hos Jobzone, og bruker arbeidsprøver både ved interne ansettelser og når kundene skal ansette ledere og spesialister. – Vi anbefaler ingen å velge kandidat etter noen korte møter med spørsmål og samtale – det kan være et sjansespill. Fullstendig jobbsimulering er naturligvis umulig, men ved å se kandidaten i en presentasjon, gruppeøvelse eller rollespill får du målt hvordan kandidaten løser konkrete oppgaver, takler stress og kommuniserer.

Portrett av Elin Bjørnerud Hagene
Elin Bjørnerud Hagene, fagsjef rekruttering og utvelgelse hos Jobzone

Morsomt og lærerikt

– En typisk arbeidsprøve for en selger kan være møtebooking. Det kreves ikke mye planlegging, men noen må naturligvis spille rollen som kunde. Min erfaring er at dette blir en morsom og lærerik prosess for begge parter, forteller Bjørnerud Hagene.

– En slik arbeidsprøve måler stresstoleranse, evnen til å kommunisere og argumentere, samt gjennomføringsevne. Det vil også avdekke om kandidaten faktisk har erfaring med møtebooking, sier Elin Bjørnerud Hagene.

5 gode grunner til å bruke arbeidsprøver i ansettelsesprosessen:

 1. Måler egenskaper som ellers er vanskelig å måle
  Hvor lett er det å vurdere kandidatens evner innen samarbeid, analyse og kommunikasjon på et intervju? Som regel har jo kandidaten forberedt seg og takler utspørringen godt. En praktisk arbeidsprøve kan gi mer uforutsigbare utfordringer, og dermed vil kandidaten avsløre små glimt av sitt «egentlige jeg».
 2. Måler faktisk jobbatferd i helt konkrete situasjoner
  Arbeidsprøvene kan tilpasses den enkelte arbeidssituasjon. Mange kaller arbeidsprøver for jobbsimulering, siden den reflekterer en typisk oppgave som kandidaten burde håndtere. En arbeidsprøve kan aldri bli helt realistisk, men du må være bevisst på hvilke sider av kandidaten du ønsker å utfordre.
 3. Positivt for arbeidssøkeren
  For arbeidssøkerne er dette også en fin måte å vise kompetansen sin på. Det blir mer vanlig å møte denne metoden i en intervjuprosess, og man lærer noe av hvordan man selv håndterer slike utfordringer. Når du deltar i en arbeidsprøve gir du mye av deg selv, og da er det også rett og rimelig at du krever en tilbakemelding etter klare kriterier. Benytt sjansen til å få tips om ditt eget forbedringspotensial, også når du ikke får jobben.
 4. Effektiv måte å sammenligne de beste kandidatene på
  En arbeidsprøve tar litt ekstra tid, og det krever planlegging i forkant, men det er verdt å jobbe litt ekstra for å unngå feilansettelser. For å kunne skille flere kandidater bør dere være flere som evaluerer, og dere må ha diskutert dere fram til relevante vurderingskriterier. Denne prosessen gir gjerne arbeidsgiver ny innsikt både i den aktuelle stillingen og samlet ressurskabal.
 5. Gode resultater
  Metoden har vært brukt lenge i næringslivet og blir nå sett på som beste praksis. En arbeidsprøve kan være mer avslørende og avdekker raskt reelt ferdighetsnivå og eventuelle svakheter, og resultatene kan føre til at dere velger annerledes enn om dere stoler på bare magefølelsen.

Passer for alle bransjer

– Det spiller ingen rolle hvilken bransje det gjelder, det er alltid verdifullt å være trygg på ansettelsen, sier Elin Bjørnerud Hagene i Jobzone.

– Vi har positiv erfaring med bruk av arbeidsprøver i alle typer bransjer, og vi jobber tett med kunden om den konkrete utfordringen. Denne prosessen er lærerikt, ikke bare med tanke på ansettelsen, men bidrar til at lederne også får bedre innsikt i de arbeidsoppgavene de skal lede.

Forfattere