fbpx
Jobbsøker

Nytt år, nye jobbmuligheter

Etter noen feriedager med jobben litt på avstand kommer ofte lysten til å prøve noe nytt. Er du en av dem som vurderer å bytte jobb på nyåret?

Hverdagen sluker oss med hud og hår, men når ferien kommer senker vi skuldrene og løfter blikket. Da ser mange seg selv i en annen jobb.

Det gjenspeiler seg blant annet i aktiviteten hos Finn.no –  i juleferien i fjor, det vil si perioden 20. desember 2014 til og med 01. januar 2015, var hele 461 350 unike brukere innom Finn.no Jobb for å få oversikt over stillingsmarkedet.

Nytt år, nye muligheter

Det er særlig jule- og nyttårshelgen som utmerker seg i statistikken hos Finn.no.

–Etter de store feriene er det ofte mer aktivitet på jobbsidene enn normalt. Det henger kanskje sammen med at folk har hatt tid til å reflektere litt ekstra over sin egen tilværelse, sier PR- og informasjonssjef Kristine Eia Kirkholm i Finn.no

6. januar 2015 spratt grafene til værs som champagnekorker. Da var 160.757 unike brukere innom jobbsidene i løpet av en dag, en økning på 21 % sammenlignet med første arbeidsdag etter nyttår et år tidligere.

– Et nytt år markerer en ny start, og mange er på utkikk etter jobb, av ulike grunner, konstaterer Eia Kirkholm.

Også hos NAV går pilene til værs på nyåret.

– Januar, februar og mars utmerker seg med hensyn til både jobbsøkere og ledige stillinger, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø. – I tillegg ser vi en ny topp etter sommerferien, men det kan ikke kan måle seg med aktiviteten på senvinteren.

Rekrutterer etter nyttår

Interessen for jobbskifte samsvarer med tilbudet av ledige stillinger. Eia Kirkholm forteller at det ble lagt ut nærmere 1000 nye stillinger på Finn.no i løpet av de første dagene av 2015.

– Tilbud og etterspørsel henger sammen. Januar er alltid en måned hvor mange bedrifter ser etter kandidater. De har ferske budsjetter og ønsker kanskje å skaffe de rette hodene så tidlig som mulig. Det er heller ikke uvanlig å starte jakten på sommervikarer tidlig, sier hun.

Unge bytter oftere

Sjansen for at du er på jakt etter ny jobb er større jo kortere fartstid du har i arbeidslivet. Tall fra NAV viser at i underkant av 25 % av 25-åringene byttet jobb fra september 2012 til samme måned i 2013.

Det gjorde også 10 % av 40-åringene, mens bare 5 % av 60-åringene skiftet beite i samme periode.

Kvinner bytter internt

Kvinner og menn er omtrent like aktive på jobbmarkedet, men kvinner bytter oftere jobb internt. Menn som skifter jobb, skifter oftere arbeidsgiver samtidig.

Dette har sammenheng med at kvinner er overrepresentert i kommunal sektor. Dermed har de et større internt jobbmarked, mener Statistisk sentralbyrå.

Forfattere