fbpx
Arbeidsgiver

Teknologi gir mer rettferdig rekruttering

Elkjøp har innført en systematisert prosess for å håndtere den store mengden jobbsøknader kjeden mottar hvert år. Det har ført til en mer rettferdig prosess for søkerne.

Elkjøp er en av de største elektronikkjedene i Norden, med 400 butikker og omtrent 10 000 ansatte. I 2015 var det hele 120 000 mennesker som søkte jobb hos kjeden, noe som gir behov for en effektiv og strømlinjeformet ansettelsesprosess.

Kjersti A. Evensen, Office Manager/HR Business Partner hos Elkjøp

Løsningen har blitt en skreddersydd og enkel prosess hvor mest mulig er automatisert, forteller Kjersti A. Evensen, Office Manager/HR business partner hos Elkjøp.

– Fra 2013 har vi basert mye av ansettelsesprosessen på sertifiserte tester. Dette er metoder som kommer høyt på skalaen når det gjelder treffsikkerhet, og hjelper oss med å få ansatt de personene som har personligheten og kompetansen som passer best til stillingen. Samtidig sparer vi store ressurser ved at mye er automatisert.

Suksess
Systemet blir stadig finjustert og tilpasset, men Evensen vil allerede kalle det en suksess.

– Før var det litt sånn at vi stakk fingeren i været og lurte på om vi ansatte riktig person. Nå har vi mye mer oversikt og kontroll, og vi kaster bort mye mindre tid. De positive ringvirkningene med denne prosessen er mange; vi får høyere effektivitet, bedre kundeservice og ansatte som har mindre behov for opplæring. Rent konkret selger de selgerne som går igjennom den nye ansettelsesprosessen for 18% mer enn selgere som ble ansatt før vi lanserte testingen. Og siden vi får ansatte som passer bedre i stillingen og i Elkjøp generelt, får vi også mer fornøyde ansatte som blir hos oss lengre, forklarer Evensen.

Slik virker det
Systemet Elkjøp benytter baserer seg på fem forskjellige stadier i ansettelsesprosessen, i følgende rekkefølge:

  1. Evnetester
  2. Personlighetstest
  3. CV og søknad
  4. Strukturert kompetansebasert intervju
  5. Bakgrunnssjekk, kontrakt

Alle kandidater inviteres til å ta testene, og underveis foretar man en screening basert på evne, personlighet, CV/søknad og strukturerte intervjuer.

Mer rettferdig
Systemet har blitt svært godt mottatt av varehussjefene, som ofte er de som har ansvar for rekruttering. Men Evensen sier systemet også er positivt for jobbsøkerne, ikke minst fordi alle kandidater stiller likt.

– Vi tester absolutt alle, uavhengig av kjønn, alder, navn eller hvor man kommer fra. Og det er resultatene fra testene som avgjør om vedkommende går videre i prosessen. Dermed er det ingen som diskrimineres, alle behandles likt og får samme sjanse.

Vi har håndfaste bevis på at systemet fungerer, i og med at en gruppe studenter gjennomførte en ministudie på ansettelsesprosessen vår nå, kontra i 2012 – altså før vi begynte med den automatiserte prosessen. Studentene fant at vi ansetter 27 % flere med utenlandsk navn eller bakgrunn nå enn vi gjorde i 2012. Innføringen av systemet har altså ført til mindre diskriminering i ansettelsesprosessene våre, og mer mangfold blant de ansatte i butikkene.

Foreløpig er det ikke alle av Elkjøps butikker som benytter systemet, men man arbeider med å implementere det i samtlige av kjedens butikker. Samtidig justerer man kontinuerlig prosessen, blant annet basert på tilbakemeldinger fra kandidater og varehussjefer.

Les også: Slik finner du de beste kandidatene

 

Forfattere