fbpx
Jobbsøker

Bygg karriere i karantene

Når du har sett gjennom alle filmer og serier på Netflix og begynner å bli lei av å gjøre hjemmetreningsøvelser i stua, kan du planlegge for framtiden. Hvor ofte får du anledning til å stoppe helt opp, og vurdere om din jobbsituasjon stemmer med dine egentlige ambisjoner?  Og når oppdaterte du profilbildet ditt på LinkedIn? Det er mye du kan gjøre nå, som vil hjelpe deg å kapre drømmejobben senere. Her er fem tips til hvordan du kan bygge karriere mens du sitter i karantene.

 

 • Lag en karriereplan

  Om du ønsker å nå drømmene dine er det viktig at du setter deg et mål, og jevnlig evaluerer om du er på rett kurs. Lag en plan med kortsiktige og langsiktige mål for hvordan du skal sikre deg drømmejobben i framtiden. Lag en liste over hvilke ferdigheter du må opparbeide deg for å nå målene, og hvordan du skal tilegne deg dem. Kartlegg også hvilke folk som kan hjelpe deg på veien og om det er noe som hindrer deg i å nå målene dine. Vurder også om det er tid for et realt «verdisprang». Jobber du for eksempel mye på kontor, men egentlig kunne du tenke deg å jobbe med mennesker?

 • Styrk nettverket ditt

  Visste du at mesteparten av alle ledige stillinger ikke blir utlyst som stillingsannonser? Resten blir besatt internt, eller gjennom nettverk. Men hvor mange av dine venner og bekjente kjenner dine yrkesmål helt konkret? Vær tydelig når du snakker om jobb. Fortell konkret hva du driver med i nåværende jobb, og konkret hva du ønsker å jobbe med videre. Ditt nettverk må kjenne din korte og tydelige salgsfortelling hvis de skal hjelpe deg videre. I disse tider er det mange som har mye ledig tid, så gå gjennom listen av venner og gamle kollegaer og ta gjerne en telefon.

 • Oppdater LinkedIn-profilen din

  Mange er på LinkedIn, men ikke alle har en aktiv profil. Om du ønsker å komme høyere opp på søkelistene hos rekruttererne er det viktig å like og dele innhold, samt legge ut innhold du selv har produsert. Pass også på at profilen din er innbydende og selgende og at den formidler dine positive egenskaper og hvem du er som person. På LinkedIn er det sosialt akseptert å ta kontakt med dem du ikke kjenner, så knytt kontakt med folk som virker interessante.

 • Lær å presentere deg selv digitalt

  For å skille deg ut blant jobbsøkere kan det være en god strategi å lage en videopresentasjon. En video får fram det menneskelige aspektet og kan skape tillit blant arbeidsgivere. Planlegg hva du vil få fram i videoen og prøv å lage noe som passer i din bransje. Se til at omgivelsene dine er ryddige og at det ikke er for mye støy når du filmer. Synes du det er flaut å snakke på video? Da kan en enkel video uten lyd hvor du vinker til kamera være perfekt i e-posten til arbeidsgiver.

 • Lær noe nytt

  Vi har alle noe vi kan bli bedre på, og på nettet kan du finne mange tilbud på kurs og videreutdanning. Mange fagemner er også generelle og kan styrke deg i helt ulike yrker. Vil du lære mer om salg, eller få kunnskap om hvordan du sender ut fengende nyhetsbrev til kunder, er dette tiden for å teste og fordype seg i noe nytt. Let etter digitale kurs på nett eller bestill en bok hjem i posten. Fyll huset med post-it-lapper med nye kunnskapsknagger du har tilegnet deg.

 

Selv om vi går gjennom en vanskelig tid er det viktig å huske på at det blir bedre. Når situasjonen går tilbake til normalen vil du være glad for at du puttet inn innsats i prosjekter og gjøremål som du kanskje ikke ville hatt tid til i ellers. Dessuten må du ikke glemme at det fortsatt finnes mange ledige stillinger, selv om du kanskje må lage kaffen selv før du blir intervjuet gjennom et webkamera. Vi håper disse tipsene kan hjelpe deg på vei mot drømmejobben og ønsker deg lykke til med karrierebyggingen.

Se Jobzones ledige stillinger her.

Forfattere