fbpx
Karriere

Er sjefen narsissist?

Han ønsker makt og status, men splitter medarbeidere og tar dårlige beslutninger. Slik avslører du den narsissistiske lederen.

– Tall fra USA viser at rundt 13 % av alle ledere har narsissistiske trekk. Det er dobbelt så mange som i befolkningen som helhet. Narsissisme er for øvrig mer utbredt blant menn enn blant kvinner.

Det sier Espen Skorstad. Som arbeids- og organisasjonspsykolog og administrerende direktør i testleverandøren cut-e jobber han blant annet med å vurdere lederkandidater.

Portrett av Espen Skorstad
Espen Skorstad, arbeids- og organisasjonspsykolog og administrerende direktør i testleverandøren cut-e.

Stort bekreftelsesbehov

Skorstad beskriver narsissisten som en person som bruker omgivelsene for å bekrefte sin egen verdi.

– Vi har alle behov for positiv feedback. Men et kjennetegn ved narsissisten er det overdrevne behovet for oppmerksomhet og bekreftelse. Dette behovet gir seg utslag i atferd som overskrider grensene som settes av vanlige sosiale normer, som for eksempel grenseløse mengder med selvskryt, sier Skorstad.

– Stadig påfyll av bekreftelse på vellykkethet og status fra omgivelsene er selve drivstoffet for selvbildet. Det kan sammenliknes med en ballong: oppblåst, men tom.

Trekkes mot toppen

Så hvorfor tiltrekkes narsissisten av lederjobber? Nettopp på grunn av mulighetene toppstillingen gir for oppmerksomhet og bekreftelse av egen fortreffelighet, påpeker Skorstad.  I tillegg gir lederstillinger tilgang på goder som narsissister finner attraktive, slik som penger, makt, oppmerksomhet og innflytelse.

Fra toppen av organisasjonskartet kan narsissisten ta posisjonen som en slags solkonge. Medarbeiderne blir redusert til lakeier, hvis fremste oppgave er å tilfredsstille lederen og løfte ham fram til personlig suksess.

– I egne øyne passer narsissisten perfekt i lederrollen. Han er jo hevet over alle andre; dyktigere, smartere, mer betydningsfull, rikere, sprekere – ja, til og med vakrere. Overdreven forfengelighet og fokus på materielle verdier er et trekk ved narsissister, som faktisk er overrepresentert innen plastisk kirurgi, opplyser Skorstad.

Les også: Ledere som sykler Birken – egotripp eller noe annet?

Trives på TV

Den narsissistiske lederen er opptatt av å prestere på alle fronter. Personlig suksess er målet, og virksomheten kan bli middelet. Litt narsissisme kan faktisk være bra, men for mye fungerer ikke.

Dersom lederen er moderat narsissistisk kan dette faktisk også styrke bedriften på enkelte områder, eksempelvis gjennom økt synlighet, positiv medieomtale og oppmerksomhet.

– I jakten på personlig vinning, kan han kaste glans over virksomheten. På den måten kan en leder med narsissistiske trekk fungere godt som ambassadør og omdømmebygger. En opptreden på «Skavlan» må være en våt drøm for enhver narsissist, illustrerer Skorstad.

– Behovet for oppmerksomhet gjør at han blomstrer i medias søkelys og i selskap med kjendiser. Dette betyr selvsagt ikke at alle ledere vi ser på TV og i aviser er narsissister.

Cut-e jobber ikke bare med vurdering av potensielle ledere, men også med vurdering av potensielle deltakere i realityprogrammer. Innenfor denne sjangeren er deltakere med denne typen personlighetstrekk i flertall.

– De er også overrepresentert blant komikere og programledere, opplyser Skorstad.

Lyse og mørke sider

Narsissisten kan plasseres i forskjellige kategorier. Den lettere PR-kåte lederen som oppnår personlig bekreftelse samtidig som han skaper positiv oppmerksomhet rundt bedriften, kan sies å tilhøre den lyse siden.

– På den mørke siden finner vi narsissisten som river bedriften fra hverandre med splitt og hersk-metoder, urimelige krav, utnyttelse av medarbeideres tid og arbeid samt fravær av empati og ydmykhet, sier Skorstad.

– På generelt grunnlag kan vi slå fast at godt lederskap sjelden går overens med sterke narsissistiske trekk. Empati, ydmykhet og fellesskapsfølelse er egenskaper vi som regel forbinder med dyktige ledere.

Selv lyse narsissister balanserer på stram line. Hvis det ytre glansbildet ikke stemmer overens med omverdenens – og de ansattes – opplevelse av virksomheten, vil det kunne skade både omdømmet og selskapets employer brand.

Økonomisk kriminalitet

Ifølge Skorstad representerer narsissistiske ledere også en direkte trussel for virksomhetens økonomi. Undersøkelser viser at slike ledere ofte tar dårligere beslutninger knyttet til investeringer. I tillegg er ledere med denne typen personlighetstrekk overrepresentert i hvitsnippkriminalitet.

– Det overdrevne selvbildet og troen på at man er ufeilbarlig kan sette rasjonaliteten ut av spill. En narsissist har en grunnleggende opplevelse av at vanlige spilleregler ikke gjelder for ham: «Jeg er spesiell, og derfor har jeg spesielle rettigheter».

Unngå narsissist-lederne

Hvordan avslører man en narsissist? Dette er alt annet enn enkelt, ifølge Skorstad. Noen generelle kjennetegn finnes det, men husk at dette kun er indikasjoner og at mange godt kan ha ett eller flere av disse kjennetegnene uten at de nødvendigvis er narsissister.

11 kjennetegn på narsissisme:

 1. Manglende empati; manglende omsorg og omtanke for andre
 2. Berettigelse; narsissister har urimelige forventninger om særlig gunstig behandling, fordi de anser seg selv unike og spesielle
 3. Utnytting; andre har verdi først og fremst som et middel til noe narsissisten kan oppnå
 4. Oppmerksomhetssøkende; narsissistiske ledere er overdrevent opptatt av oppmerksomhet, det kan være gjennom medieomtale, fra andre kolleger, etc.
 5. Perfeksjonisme; narsissister ser på seg selv som perfekte
 6. Arroganse; arrogansen søkes skjult, men kommer til syne indirekte gjennom handlinger
 7. Misunnelse; kronisk misunnelse på andres talenter, som de nedsettende kritiserer
 8. Krenkelse; narsissister er svært sårbare for alt de oppfatter som kritikk av sin person
 9. Grandiose; har et overdrevet grandiost selvbilde, preget utad av et falskt Selv
 10. Moral og etikk; kan være samvittighetsløs, hard og nådeløs, ofte slik de selv opplevde sin egen barndom 
 11. Skam; dette er den følelsen som lurer under mye narsissisme, i tillegg en manglende evne til å behandle skam på en sunn måte

Forfattere