fbpx
Arbeidsgiver,  Karriere

Kan Pokémon GO bedre arbeidsmiljøet?

Trine Skei Grande fikk pepper for å spille Pokémon i arbeidstiden, men kan det ha positive effekter på arbeidsplassen også?

Den voldsomme populariteten til Pokémon GO har gjort enkelte bekymret for at ansatte skal bruke arbeidstiden til spill og fritidssysler. Men kan slike spill også være et positivt verktøy for norske bedrifter?

Pokémon GO er et mobilspill hvor spillerne skal samle monstre. Spillet inkorporerer omgivelsene rundt deg gjennom AR-teknologi, og lager en slags virtuell verden som du kan se på skjermen din. Der dukker monstrene opp, og målet er å fange alle.

Spillet ble ufattelig populært verden over da det ble lansert i juli i år, også her til lands. Selv statsminister Erna Solberg er Pokémon GO-spiller. I Aftenposten kunne hun fortelle at hun var kommet til nivå 14 i spillet, og at hun har et såkalt Pokestop utenfor statsministerboligen.

Bekymrede arbeidsgivere
Den eksplosive interessen for spillet har også ført til bekymring. Mange bruker svært mye tid på spillet, noe som har gjort enkelte arbeidsgivere bekymret for at ansatte skal bruke arbeidstiden til monsterjakt.

At det spilles i arbeidstiden, er en annen politiker et eksempel på: Mens statsministerens Pokémon-spilling på fritiden ble slått opp som en morsom gladsak, fikk Trine Skei Grande sterk kritikk for å ha spilt Pokémon GO under en høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Det er nettopp dette som bekymrer enkelte arbeidsgivere – at jakten på monstre skal stjele av verdifull arbeidstid.

Bekymring for produktiviteten veies nok ikke helt opp av det faktum at spillet har en helsemessig gevinst (brukerne må nemlig holde seg i fysisk aktivitet for å avansere i spillet). Men kan spill som Pokémon GO også føre til et bedre samhold og miljø på arbeidsplassen?

Tidlig ute
– Jeg var nok tidligere ute enn mange andre siden jeg allerede hadde spilt Ingress. Dette var en måte forløperen til Pokémon GO, så da Pokémon ble lansert var jeg med på notene med én gang!

Linda Firvelds entusiasme for spillet er tydelig. Hun jobber selv som forretningsleder for tjenesteplattformen EyeSaaS i firmaet Eye Networks. Dermed kan man kanskje si at hun har en gyldig grunn til å spille Pokémon GO i arbeidstida. Men det er Linda fast bestemt på at hun ikke skal gjøre.

Linda Firveld er forretningsleder for EyeSaaS i Eye Networks.
Linda Firveld er forretningsleder for EyeSaaS i Eye Networks.

– Det hadde ikke vært irrelevant i forhold til arbeidet mitt. Jeg spiller fordi det er gøy og sosialt, men har også en faglig interesse i hva som trigger og utvikler spillelysten i slike spill. Likevel er det helt uaktuelt å spille i arbeidstiden. For meg er det veldig viktig å sette et klart skille mellom jobb og fritid. Samtidig bør det fra arbeidsgivers side legges vekt på et gjensidig, tillitsbasert forhold der hver og en vet hvor begrensningene ligger og tar ansvar for å ikke spille i arbeidstiden. For det er lett å bli oppslukt av slike spill, sier Linda med en liten latter.

Glad for at politikerne følger med
Linda Firveld synes likevel det er bra at politikere som Erna Solberg og Trine Skei Grande også er aktive på digitale sosiale plattformer som Pokémon GO.

– Det er en tullediskusjon om det er forenlig med deres roller og ansvar. Det er store beslutninger som skal tas for de 10-20 neste årenes investeringer innenfor helse- og omsorg, digitalisering av innbyggertjenester og arbeidsplasser. Derfor er jeg glad for å se politikere som setter seg inn i spill og digital sosial samhandling i praksis, sier Linda med ettertrykk.

Sosialt aspekt
Selv om Linda Firveld velger å holde seg unna Pokémon GO i arbeidstiden, mener hun også at det kan være en flott måte å sosialisere med kollegene på.

– Vi har faktisk valgt å ha ”Pokepils” i stedet for vanlig fredagspils! Siden vi er en gjeng her på kontoret som spiller, samles vi og drar ut på jakt etter Pokémons. Vi har det gøy sammen, leker rett og slett litt. Og så setter vi oss ned med en pils eller brus og snakker om spillet og andre ting. Vi får rett og slett nullstilt hodet litt, og tenkt på noe annet enn jobb, forklarer Linda.

Det med å ha noe annet å snakke om enn jobb, tror hun er svært viktig for miljøet på arbeidsplassen.

– Slike sosiale sammenkomster med arbeidskolleger har en tendens til å bli veldig fokusert på jobb. Da blir det en forlengelse av jobben, ikke en hyggelig og sosial ting. Når vi i stedet har fokus på spillet, er det lettere å legge jobben til side og bare kose seg sammen. I tillegg får vi frisk luft og fysisk aktivitet, så dette er en vinn-vinn situasjon, sier Linda og ler.

Samtidig understreker hun at man må passe på å inkludere også de som ikke spiller Pokémon GO.

– Det er jo ikke alle på jobben som spiller, og det må man huske på. Vi inviterer alle, og passer på at praten rundt bordet ikke bare dreier seg om Pokémon.

Pedagogiske spill
Jonas Jøssund er rådgiver innen teknologi og læring hos firmaet K. De bruker spill som et pedagogisk verktøy når de løser oppdrag på vegne av sine kunder. Blant annet lager firmaet e-læringskurs for sine oppdragsgivere.

Jonas Jøssund er rådgiver innen teknologi og læring i K.
Jonas Jøssund er rådgiver innen teknologi og læring i K.

I fjor vant K anbudskonkurransen om å utvikle et nytt HMS-kurs for Statens Vegvesen. Vegvesenet ønsket et digitalt kurs som tok i bruk spillelementer for å lære opp de ansatte i HMS. De ønsket imidlertid ikke noe tradisjonelt kurs, men noe helt nytt som kunne skape blest og oppmerksomhet rundt HMS innad i organisasjonen.

– Vi undervurderte nok kunden litt i dette tilfellet. Vårt første forslag var et mer tradisjonelt e-kurs, med noen spillelementer. Det viste seg imidlertid at Statens Vegvesen ville ha et rendyrket spill. Dermed endte vi opp med «Årets kollega»: Et spill hvor de ansatte lager seg en karakter og spiller seg gjennom fem ulike nivåer hvor de må løse forskjellige situasjoner knyttet til HMS. Alt foregår i Statens Vegvesens ”univers”, enten det er på kontoret, ute langs veien, eller inni en tunnel, forteller Jøssund.

Informasjon og underholdning
Utfordringen for K var å pakke inn så mye kunnskap som mulig, men fortsatt lage et underholdende spill. Det ser det ut til at de har lykkes med.

– Det er flere tusen ansatte som har vært gjennom spillet, og tilbakemeldingene har vært veldig gode. Mange har også spilt flere ganger, noe vi ser på som positivt. Som pedagoger vet vi at repetisjon er positivt for læreevnen, derfor har vi utformet spillet slik at det innbyr til gjentatt spilling, forklarer Jøssund.

Selv om de tidligere har brukt spillelementer i sine program, var ”Årets ansatt” det første rene spillet. Jonas Jøssund tror absolutt ikke det blir det siste.

Følger med på Pokémon GO
– Vi tror spill som læringsverktøy absolutt har noe for seg. Det er en flott måte å implementere læring på, ikke minst når det gjelder mobile løsninger hvor man beveger seg rundt på arbeidsplassen mens man spiller. Derfor synes vi trenden med Pokémon GO er veldig spennende. I tilegg er det viktig at man innimellom gjør noe som ikke er så høytidelig og tungt, og gjerne noe som har et konkurranseelement. Konkurranse motiverer folk og gjør at spillet blir en snakkis på arbeidsplassen, sier Jøssund.

Mobilspill og lignende trenger altså ikke være bare en tidstyv. Det kan også være et nyttig verktøy for læring, og en fin arena for sosialisering mellom kolleger.

Forfattere